Et dypdykk i blått
Et dypdykk i blått
For noen representerer blått havet og himmelen. For andre er det et symbol på tristhet - en "blå følelse". Det var en gang det mest ettertraktede og kostbare pigmentet i verden, men århundrer senere ble det brukt til farging av uniformene til arbeidere. Les videre for å utforske vår reise med mange kontraster med blått.
Sjeldne begynnelser
Blått kom sent på fargehjulet. De gamle grekerne og romerne hadde ikke et ord for fargen, og begge sivilisasjonene utelot den fra regnbuen helt. Vitenskapelig resonnement rundt dette er delt: noen teorier hevder at tidlige mennesker var fargeblinde til blått; andre spekulerer i at det rett og slett ikke var et allment tilgjengelig pigment som kunne tas fra jordens naturlige mineraler for å produsere kunst. En ting er imidlertid enighet om: dekorativ blå og dens gjenkjennelse som farge begynte med den sjeldne halvedelstenen "lasurstein": Lapis lazuli.
James St. John, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Lapis ble først hentet i Afghanistan, hvor det ble brukt som pigment så tidlig som rundt 650 AD i buddhistiske templer i Bamiyan. Egypterne ble betatt av den livlige fargen. På grunn av dens sjeldne og dyre natur, ville de senere imitere steinen ved å kombinere sand og kobbermineraler i en varm ovn for å lage det første syntetiske blå pigmentet - en rimeligere blå som kunne brukes i dekorativ kunst. I dag kjent som egyptisk blå, ble den opprinnelig kalt hsbd-iryt – "kunstig lapis lazuli".
Konge og religion
Egypterne reserverte den rene edle lapissteinen utelukkende for kongelige. Skarabé-lapis-anheng ble oppdaget i graven til Tutankhamon, og Cleopatras ikoniske blå øyesminke ble laget ved å slipe steinen til pulver. Lapis ble senere omdøpt til ultramarin eller "beyond the sea", da den ble importert til Europa på 1300- og 1400-tallet, hvor den ville bli den mest ettertraktede fargen i Europa. På et tidspunkt kostet det mer enn gull. Århundrer senere, på 1880-tallet, ble kongeblått etablert i England som en del av en konkurranse om å lage en kjole til dronning Charlotte, og fargen kan sees i dag på Union Jack-flagget.
Giovanni Battista Salvi da Sassoferrato, offentlig domene, via Wikimedia Commons
I en like hengiven forstand kom blått til å representere Jomfru Marias skikkelse da den katolske kirke fargekodet plaggene til forskjellige helgener i år 431 e.Kr., og Maria ble utnevnt til en blå kappe. Dette kan ha vært inspirert av fargen ofte båret av bysantinske keiserinner på den tiden, men det representerte også alt himmelsk og guddommelig. Mary var også en autoritets- og morsfigur, og i dette illustrerte hun sannhet og fred, så blått ble et symbol på disse dydene. Skildringen av Mary under renessansen kom til en pris, ettersom kunstnere var økonomisk motstridende når de brukte den dyre dypblå ultramarinen som var en signatur på mange malerier fra tiden. Den ble bare brukt i betydelige kunstverk, som Sassoferratos Praying Madonna (ca. 1660).
Hav og himmel
Gjennom tidene har kunstnere søkt å illustrere den menneskelige fascinasjonen for elementene – fra bølgeskvulp til store himmellandskap. På 1700-tallet inkluderte populære fargepaletter himmelfarget cerulean og dyp prøyssisk blå. Sistnevnte ble brukt av japanske malere og treblokktrykkkunstnere som tidligere hadde manglet tilgang til et langvarig blått pigment før de begynte å importere pigmentet fra Europa. Katsushika Hokusai brukte prøyssisk blått for å lage sitt mest berømte stykke, The Great Wave off Kanagawa (1829–33), og andre trykk i Mount Fuji-serien hans. På 1900-tallet skildrer David Hockneys verk som spenner over 1960- og 70-tallet de forlokkende blå bassengene i hjemmet hans i Hollywood Hills, California, og leker med sprut, krusninger og lys. Han sa: "Hver gang jeg forlot England, ble fargene sterkere i bildene. California har alltid påvirket meg med farger. På grunn av lyset ser du mer..."
Katsushika Hokusai, CC0, via Wikimedia Commons
Kunstnere har på samme måte forsøkt å fange et øyeblikk i himmelens skiftende blå nyanser. Kobolt- og ultramarinoljer ble brukt til å skildre en eterisk virvlende nattehimmel preget av klare stjerner i Van Goghs ikoniske mesterverk fra 1889, Starry Night. Og Georgia O'Keeffes abstrakte akvarelltolkninger av enorme søramerikanske landskap inkluderer den av spirende indigo og gul soloppgang i hennes 1917 Light Coming on the Plains-serie; kunstneren malte ofte gjennom natten for å få himmelen helt riktig.
Å føle seg blå
Selv om ingen kan bli enige om opprinnelsen til uttrykket 'å føle seg blå' (feeling blue), hadde det vært med i ordbøker siden 1700-tallet da det dukket opp i A Classical Dictionary of the Vulgar Tongue, under beskrivelsen: 'Å se blå ut; å bli forvirret, livredd eller skuffet.' Under impresjonistiske og symbolistiske epoker vendte kunstnere seg til blått for å representere melankoli, depresjon og fattigdom. Edvard Munch skildrer sin fortvilelse angående feil i kjærlighetslivet i de forferdelige blå nyansene av Kiss by the Window (1892), og Paul Cézannes sørgende skikkelse i den passende tittelen Sorrow er dekket i blått (ca. 1867). Mest kjent av alle er Picassos blå periode (1901–4), en epoke som markerte hans dype depressive periode etter døden til nære venn Carles Casagemas. «Det var å tenke på Casagemas som fikk meg til å begynne å male i blått. ' Verk som The Old Guitarist (1903) og Melancholy Woman (1902–3) er stort sett monokromatiske blå og blågrønne malerier som skildrer fattige og smerterammede skikkelser. De presset kunstneren videre inn i fattigdom selv, ettersom kjøpere var mindre interessert i disse mørke, følelsesladede emnene, og Picasso trakk seg lenger tilbake fra de rundt ham i løpet av disse årene.
Edvard Munch, Public domain, via Wikimedia Commons
Fremveksten av denim
Bruk av plantebasert indigo for å farge stoff går tusenvis av år tilbake i forskjellige søramerikanske og asiatiske nasjoner og var et nøkkelmateriale som ble handlet på Silkeveien. På 1800-tallet ble en syntetisk versjon av indigo laget, og et århundre senere ble den brukt til å farge denim. Slitesterk, billig, lett å vaske og skjule skitt, dongeridresser og bukser ble en populær uniform for arbeidere og tunge arbeidsstillinger rundt om i verden, for eksempel gruvearbeidere. Det entret motens rike da skredderen Jacob W. Davis i 1873 tok sin oppfinnelse av denimjeansen til forretningsmannen Levi Strauss, og de tok begge patent på varen under merket Levi Strauss & Co. På 1950- og 60-tallet ble jeans popularisert av Hollywood-stjerner som James Dean, og – etter hvert som klærne ble mer sosialt akseptable – ble det gjenstanden det er i dag: et av de mest brukte plaggene for hverdagsbruk. En lang og svingete vei fra dens kongelige begynnelse og behendig illustrerer allsidigheten og tilpasningsevnen som er blå.