Våre målsettinger og vår miljøpolicy
Decorativ (decorativ.no) har som mål å sikre en mest mulig miljøvennlig leveranse av alle våre produkter og tjenester, ved aktivt og kontinuerlig vurdere påvirkningen av miljøet i alle aspekter av vår virksomhet. Med dette ønsker vi å bidra til å hjelpe samfunnet til en bærekraftig utvikling, og oppnå vekst for vår virksomhet.
Vi jobber kontinuerlig for å forbedre våre miljøprestasjoner.
Dette innebærer rutiner innen blant annet:
- Bærekraftige innkjøp
- Miljømerkede og miljøvennlige produkter
- Miljøvennlige og optimaliserte fraktmetoder
- Effektiv og bærekraftig styring av lageret og logistikk
- Optimalisering og gjenbruk av emballasje
- Tiltak for kontinuerlig forbedring av rutiner for avfallshåndtering.
Vi er medlem i Grønt Punkt og Renas returordning for EE avfall.
I 2021 startet vi arbeidet med å bli sertifisert som Miljøfyrtårn. I 2022 har vi nådd målet med å oppnå sertifisering som Miljøfyrtårnsbedrift.
Decorativ er en del av Industri og Boligprodukter AS
Sikkerhet og avfallshåndtering
Din sikkerhet og helse er svært viktig for oss.
Alle produkter vi selger er merket i henhold til myndighetens krav til merking av eventuelt farlig eller helseskadelig innhold. Ettersom vi importerer mange produkter fra forskjellige deler av verden, vil alle produkter være merket i henhold til EU og norske miljømyndigheters merkekrav.
Nye merkekrav - Biocider og hudfølsomhet
Vannbaserte kunstnermaterialer inneholder biocider som konserveringsmidler. Biocider kan forårsake allergiske hudreaksjoner hos enkelte, selv ved nivåer under gjeldende lovlige terskler for advarsel på etiketten. Personer som vet at de lider av slike allergier bør utvise forsiktighet og ta passende forholdsregler når de håndterer vannbasert kunstmateriale eller andre produkter.
Biocider har alltid vært til stede i akrylmaling, men nye EU-forskrifter krever at produktene merkes med teksten: «Inneholder biocider. Kan forårsake en allergisk reaksjon».
Oljemaling inneholder ikke biocider fordi bakterier trenger vann og luft for å trives, og i oljemaling er det ingen av delene.
Gode tips for din arbeidsplass /ditt atelier /deres kursrom
- Ha god ventilasjon i lokalet, helst med frisk luft. Spesielt viktig ved bruk av løsemidler eller spray.
- Hvis du sprayer, bruk anbefalt ansiktsmaske. Selv med svakt luktende drivgasser vil støv og fargepartikler spre seg i luften.
- Den mest miljøvennlige måten å bruke akrylmaling eller medium er åpenbar: Bare klem ut det du trenger, i stedet for å kaste rester etter en økt i atelieret.
- Ikke pek penselen i munnen, skaftet kan ha malingrester.
- Vask hendene før du spiser, drikker eller røyker. Røyking bør foregå utendørs.
- Unngå å få løsemidler direkte på huden.
- Hvis du maler med fingrene, vær oppmerksom på at du kan få pigment inn i huden din.
- Bruk alltid egne maleklær eller forkle. Fargepigmenter er svært vanskelig å fjerne fra tekstiler.
Lagring:
- Sett lokk på alle tuber og krukker så du unngår at de tørker ut.
- Hold skru-toppen på tuber og krukker rene. Malingrester av akryl vil bli som lim og lokkene kan bli vanskelige å skru av.
- Kunstnermaling i god kvalitet tåler frost, men best oppbevaring er over 10 grader, samtidig som direkte sollys bør unngås.
- Pensler bør lagres liggende eller med busten opp.
Tips om god avfallshåndtering
- De fleste av våre produkter som krever omtanke ved avfallshåndtering er vannbaserte, men det betyr ikke at for eksempel akrylmaling bør skylles ut i vann. Det beste er å avhende materialer når de har tørket inn , ikke mens de fremdeles er flytende. Dette gjelder for alle typer maling, da fargepigmentene bindes (løses opp i bindemiddelet), og du unngår at fargepigmenter forsvinner i avløpet.
Tomme og tørre plasttuber eller plastflasker av maling kan leveres som plastavfall. Rester av maling som ikke er tørr, skal leveres på offentlig godkjent gjenbruksstasjon som spesialavfall, eller farlig avfall. Sjekk i kommunen der du bor hvor dette er.
- Verktøy (pensler, paletter, ol) bør skrapes og tørkes av så godt som mulig med en tørkerull eller fille før det vaskes. Bruk med fordel også vipes med rensemiddel som du kan få kjøpt i en verktøybutikk eller fargehandel. Det samme gjelder dine egne hender.
Verktøy fra vannløselige produkter: Vask penslene i en egen beholder, som du til sist heller på en plastflaske som du kaster i restavfallet, på den måten forsvinner ikke partikler fra malingen i avløpssystemet. Tørkede filler kan kastes i restavfallet for forbrenning.
Verktøy fra oljebaserte produkter: Vask penslene i en egen beholder med penselrens, white spirit eller tynner. La malingrestene synke til bunnen. Hell den klare væsken over på en flaske som kan brukes på nytt. Eventuelt kan det siles gjennom en nylonstrømpe slik at malingspartiklene kan kastes i restavfallet. Vaske gjerne penslene med grønnsåpe før de henges til tørk.
- Spraybokser skal leveres som farlig avfall på din lokale gjenbruksstasjon.
Her kan du finne ytterligere informasjon om sortering av avfall og adresse til din lokale gjenbruksstasjon: https://sortere.no/privat/produkttype/609/Malingsspann%20i%20plast%20med%20rester
Hvordan begrense avfall fra din aktivitet
- Bruk skissepapiret på begge sider.
- Forsøk å kjøpe produkter i den mengden du faktisk trenger. For små enheter gjør at du kanskje må kjøpe 2, noe som øker emballasjeforbruket. For store enheter kan gjøre at du blir sittende med rester som kanskje taper seg over tid.
- Har du rester, gi dem til noen som trenger dem. En malevenn, barnehage eller fritidsklubb (forutsatt god merking og ufarlig innhold).
- Bruk gamle akrylmalerier som underlag for nye. Du kan fint male akryl oppå gammel akryl.
Les mere på våre leverandørers hjemmesider
Våre hovedleverandører på maling er Golden Artist Colors, Colart og Montana.
For fargeblyanter er det Cretacolor og Derwent.
Her er lenker til deres sider hvor man kan lese mer om hvordan de arbeider innen HMS og bærekraft:
https://www.goldenpaints.com/healthsafety_health_index
https://www.colart.com/en/our-story/sustainability/
https://www.montana-cans.com/en/safety-environment
https://www.cretacolor.com/en/passion-en/umweltschutz/
https://www.derwentart.com/en-gb/c/about/company/corporate-social-responsibility