Spisseteknikker for blyant og pastell
Hvordan bruke blyantspisser:
Når du bruker en blyantspisser bør spisser og blyant holdes i en og samme rett linje. Hvis blyanten settes inn i vinkel vil selve spissen på blyanten lett knekke som følge av økt press.
Blyantspisser fungerer som regel utmerket når de er nye og skarpe, men holder ikke på langt nære like lenge som vi tror.
Det finnes et par enkle knep for å finne ut om spisseren er sløv eller ikke
• Undersøk treinnfatningen rundt spissen. Hvis overflaten på treet er slett, indikerer det at selve spisseren er skarp. Derimot hvis treinnfatningen er ujevn og ”pelsaktig” da har spisseren din blitt sløv. En veldig sløv spisser vil også kunne resultere i en grov overflate på selve grafitt enden av blyanten.
• Sjekk ”avfallet” etter blyanten som kommer fra spisseren. En god blyantspisser produserer et langt skrell fra blyanten. Jo sløvere spisser jo kortere skrell. Er det kun små flisebiter som kommer ut så er det på tide å kaste spisseren! Den har gjort jobben sin.
Kniver:
Skapellkniver blir også sløve og det er nødvendig å bytte blad jevnlig. Mange erfarer at grafittspissen lett brekker nå man bruker kniv. Trikse er å holde kniven i veldig svak vinkel (så og si parallelt med blyanten) og skjær kun av små biter av gangen rundt hele blyanten.
Hvis det er for mye vinkel på kniven ved skjæring så er det lett for å skjære bort for mye treverk og dermed forsvinner det meste av grafittspissen også.
Når grafittsdelen blir synlig så er det bare å skrape/skjære forsiktig for å forme en spiss ende.
Pastellblyanter:
Det som tidligere er nevnt ovenfor gjelder også for pastellblyanter. Men man må tenke på at pastellblyanter er mer ømtåelig enn vanlige blyanter. Blant egenskapene til pastellen er deres evne til å smuldre og gnies ut i papiret. Dette betyr at de må behandles med mye mer forsiktighet ved spissing. Det er adskillig større sjanse for å knekke pastellspissen enn på andre blyanter.
Her må man spisse i enda svakere ”vinkel” enn hva man er vant til ved andre blyanter.
Det materialet som gjør pastellblyanten tørr og ”pulviserende”, er skjørere enn det materialet du finner i andre typer blyanter. Derfor vil knivblader og spissere bli raskere sløve enn hva vi er vant til.
Det er viktig å bytte blader jevnlig for et godt resultat!