Close
0 produkter
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Preferanser
  Søk

  Grunning av lerret

  En nødvendighet når du maler med oljemaling

  I dag får du ferdigoppspente lerret flere steder - ikke bare i faghandelen. Kvaliteten er varierende enten det er bomull eller lin. De aller fleste ferdig-lerretene er grunnet fra fabrikk med ett eller flere strøk, og dette kommer gjerne tydelig frem på etiketten.
  Maler du med akrylmaling er denne grunningen ofte tilstrekkelig, men den er dessverre sjeldent god nok for oljemaling. Fabrikkgrunningen er gjerne påført med spray og laget blir for tynt i forhold til bruk av oljemaling.

   

  Lær grunning av lerret

  Bruk Gesso

  Vi anbefaler minst to strøk med Gesso for å klargjøre lerretet for oljemaling.
  Gessoen inneholder kritt og limstoff som impregnerer underlaget mot etsingen fra oljefargen. Oljen i malingen trenger rett og slett igjennom lerretet over tid med store uheldige konsekvenser. Bildene viser for- og baksiden av et oljemaleri malt på lerret uten gesso, men med 2 lags fabrikkgrunning, ca ett år etter fernissering. Maleriet er i ferd med å gå i oppløsning flere steder, og vil ikke neppe kunne restaureres. Gesso er en rimelig forsikring og kan kjøpes i ulike kvaliteter i fargene svart og hvit.

  Påføring av gesso

  • Gessoen påføres med f.eks. en bred fordriver.
  • Mal det første strøket horisontalt så det dekker jevnt.
  • La det første strøket tørke før du påfører neste strøk. Gessoen tørker fort.
  • Påfør et strøk til på samme måte men vertikalt. Det viktige er at hele lerretet blir dekket.

  Når gessoen er tørr vil du kjenne den krittaktige overflaten. Laget beskytter svært godt mot gjennomtrenging av olje, og lerretet vil forbli upåvirket i tekstilen.

   

  Torso selger Gesso fra Winsor & Newton og GOLDEN.